اختصاصی/
صنعت مظلوم برق حرارتی
با قطعی های پراکنده برق در هفته ای که گذشت نوک پیکان بخشی از انتقادات به سمت صنعت برق حرارتی نشانه رفت؛ انتقاداتی که اگر واقع نگر باشیم، منطقی و منصفانه نیست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نیرو نیوز ، بیش از 90 درصد برق کشور توسط نیروگاه های حرارتی تولید می شود؛ این سهم بالا در تأمین برق نشانه تکیه تمام زیرساخت های کشور به صنعت برق حرارتی است.
نقش مهم صنعت برق حرارتی در اقتصاد کشور از آنجا مشخص است که علاوه بر وابستگی مستقیم تأمین گرمایش، سرمایش، آب و ... به برق، تمام تولیدات و خدمات مورد نیاز زندگی روزانه مردم به صورت مستقیم به برق وابستگی دارد و وقتی بیش از 90 درصد این برق در نیروگاه های حرارتی تولید می شود، تأثیر عملکرد صنعت برق حرارتی در سطح رفاه زندگی مردم بسیار ملموس است.
نیروگاه های حرارتی در تابستان سال جاری با ضریب آمادگی 99 درصدی و فعالیت شبانه روزی کارکنان این صنعت، موجبات تأمین مستمر و بدون وقفه برق کشور را در پرمصرف ترین روزهای سال فراهم کردند.
با اتمام روزهای گرم تابستان، طبق برنامه ریزی های انجام شده که با دیسپاچینگ ملی در هماهنگی کامل است، یک به یک واحدهای حرارتی در نقاط مختلف کشور به تعمیرات اساسی و دوره ای رفته تا صنعت برق حرارتی خود را برای تابستان 1400 و تأمین برق مورد نیاز پیک، آماده کند.
در این شرایط، در زمستان امسال با افزایش افسارگسیخته و عجیب مصرف گاز در بخش خانگی مواجه شدیم به طوری که مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی و تجاری به رقم بی سایقه 600 میلیون مترمکعب در روز رسید. با توجه به اولویت تأمین گاز بخش خانگی در زمستان، وزارت نفت تخصیص حداکثری گاز به بخش خانگی را در دستور کار قرار داد و با افزایش مصرف در این بخش، محدودیت سوخت رسانی گاز به نیروگاه ها و صنایع کشور آغاز شد.
واحدهای نیروگاهی که از سوخت گاز به عنوان سوخت اصلی بهره می گیرند، هزینه های اقتصادی استفاده از سوخت مایع را به جان خریدند تا در تأمین گاز بخش خانگی اختلالی ایجاد نشود، اما محدودیت بیش از تصور سوخت رسانی گاز به نیروگاه ها موجب شد که در برخی روزها بیش از 60 درصد سوخت بخش نیروگاهی از سوخت مایع تأمین شود.
در بخش سوخت مایع نیز یا باید نفت گاز به نیروگاه ها ارسال شود و یا در نبود نفت گاز، مازوت تأمین شود. در تأمین نفت گاز نیز که اولویت با بخش حمل و نقل کشور است، آنچه برای بخش نیروگاهی باقی می ماند، پاسخگوی 50 تا 60 درصد کسری تأمین سوخت گاز نبود و به ناچار باید کسری این مقدار سوخت، از مازوت تأمین می شد.
از سوی دیگر به رسم فصول سرد سال و بروز پدیده وارونگی دما، زمستان امسال نیز با مشکل آلودگی هوای کلانشهرها مواجه شدیم و نهادهای ذیربط از جمله سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری نهادهای نظارتی و قضایی، استفاده نیروگاه ها از سوخت مازوت را به حهت جلوگیری از آلودگی بیشتر هوا، محدود به برخی نیروگاه های خارج از شهرها کردند و نیروگاه های واقع شده در کلانشهرهایی مثل تهران و حاشیه آنها، در خصوص مصرف مازوت، منع شدند.
در هقته جاری نیز که سوخت رسانی گاز به علت رشد مصرف در بخش خانگی، بیش از پیش در بخش نیروگاهی محدود شد و در برخی نیروگاه ها در شرایطی که منع استفاده از مازوت وجود داشت، سوخت نفت گاز نیز برای مصرف نبود و در برخی دیگر از نیروگاه ها امکان استفاده از سوخت مازوت به دلیل شرایط فنی نیز وجود نداشت و تنها واحدهای نیروگاهی باید با سوخت گاز فعالیت می کردند، شاهد از مدار بهره برداری خارج شدن برخی واحدها و بروز اختلال در تأمین برق کشور برای ساعاتی بودیم.
در چنین شرایطی، برخی انتقادات به سوی صنعت برق حرارتی نشانه رفت، در حالی که این صنعت پیشروی کشور در تأمین برق، تمام محدودیت ها را برای تأمین برق بدون مشکل با رعایت تمامی الزامات و درک شرایط ویژه در تأمین گاز، به جان خریده و نرسیدن سوخت گاز به این صنعت و خاموش شدن بالاجبار واحدهای نیروگاهی در نبود سوخت، شرایط اجتناب ناپذیری را برای فعالان این صنعت فراهم آورده که انتقاد از آنها با توجه به سابقه درخشان برق حرارتی در تأمین برق پیک تابستانه، دور از انصاف و منطق است.
انتهای پیام/