• امروز : سه شنبه - ۶ شهریور - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 27 August - 2024
6

پای خارجی‌ها به نیروگاه‌سازی ایران باز می‌شود؟

  • کد خبر : 730811
  • ۰۵ آبان ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۱
پای خارجی‌ها به نیروگاه‌سازی ایران باز می‌شود؟
احتمال رایزنی شرکت‌های صنعتی سرمایه‌گذار در احداث نیروگاه‌های جدید با شرکت‌های خارجی تأمین‌کننده کالا و واردات تجهیزات نیروگاهی مشابه ساخت داخل وجود دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نیرو نیوز ، با وجود آنکه وزارتخانه‌های نیرو و صنعت با امضای یک تفاهنامه توافق کردند تا سه سال دیگر عملیات ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید برای صنایع به پایان برسد. آمارها نشان می‌دهد که در صورت بهره‌برداری از ۳۵۰۰ مگاوات ظرفیت اسمی جدید در بخش نیروگاهی و ادامه خشکسالی فراگیر سال آبی پیش رو، در تابستان سال ۱۴۰۱ حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار مگاوات با کمبود برق در زمان پیک مصرف مواجه خواهیم شد و در صورت ادامه شرایط بر همین منوال، سال به سال بر تراز منفی برق افزوده می‌شود.

این در حالی است که هنوز اطلاعاتی از نحوه ساخت نیروگاه‌های جدید از سوی هیچ یک از وزارتخانه‌های صنعت و نیرو منتشر نشده است. این موضوعی است که ظرف چند روز گذشته واکنش رئیس کمیته اقتصاد انرژی مجلس را نیز در پی داشت؛ به طوری که او از وزیر نیرو خواست تا برنامه‌هایش را برای تأمین برق مورد نیاز کشور اعلام کند.

به دنبال کمبود شدید برق در تابستان امسال، برق واحدهای تولیدی از جمله تولیدکننده‌های سیمان و فولاد قطع شد تا برق بخش خانگی تأمین شود. این موضوع زیان‌های سنگینی به این صنایع تحمیل کرد. آمارها نشان می‌دهد در تابستان امسال در لحظه پیک با کمبود بی‌سابقه ۱۱٫۹ هزار مگاواتی مواجه بوده‌ایم. امسال حداکثر نیاز مصرف اصلاح شده در پیک روز، به بیش از ۶۷ هزار مگاوات رسید در حالی است که حداکثر قدرت تأمین شده در لحظه پیک ۵۵٫۱ هزار مگاوات بود، این نشان می‌دهد که کشور با کمبود شدید برق مواجه است و باید هرچه سریع‌تر نیروگاه‌های جدید ساخته شود.

بر همین اساس دو وزارتخانه نیرو و صنعت مهرماه امسال تفاهم کردند که با سرمایه‌گذاری ۷ میلیارد دلاری، ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید برای تأمین برق صنایع و احتمالاً با سرمایه‌گذاری خود این شرکت‌ها تا ۳ سال دیگر ساخته شود. آن‌طور که اعلام شده عملیات ساخت این نیروگاه‌ها در سال ۱۴۰۳ به پایان می‌رسد. چنانچه اجرای این پروژه‌ها تأخیر نداشته باشد، می‌توان امیدوار بود تا سه سال دیگر ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید به ظرفیت صنعت برق ایران اضافه شود.

از سوی دیگر تا کمتر از ۹ ماه دیگر با حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار مگاوات کمبود در زمان پیک مصرف مواجهیم. افزایش متوسط ۵ درصدی مصرف برق در هر سال ضرورت تعجیل دولت برای ساخت نیروگاه‌های جدید را نشان می‌دهد. این موضوعی است که ظرف چند روز گذشته واکنش «مجتبی توانگر»، رئیس کمیته اقتصاد انرژی کمیسیون اقتصادی مجلس را نیز در پی داشت؛ به طوری که او با ارسال نامه‌ای به وزیر نیرو، خواستار ارائه برنامه عملیاتی این وزارتخانه برای تأمین برق پایدار تابستان ۱۴۰۱ شد. در نامه این عضو کمیسیون انرژی مجلس آمده است: “در صورتی که روند رشد اوج بار مصرفی همچون سال‌های اخیر تقریباً ۵ درصد در نظر گرفته شود، پیک مصرف سال ۱۴۰۱ به رقم ۷۰٫۳ هزار مگاوات بالغ خواهد شد. بنابراین در صورت تداوم وضع موجود در تأمین حداکثر توان، کمبود برق در زمان اوج مصرف سال ۱۴۰۱ به رقم ۱۵٫۲ هزار مگاوات معادل ۲۱٫۶ درصد از مصرف مشترکین در زمان پیک خواهد شد. بی‌شک برای جبران این میزان کمبود برق در کشور، احتیاج به برنامه‌ریزی دقیق و قابل اجرا با پیگیری مستمر در بازه زمانی موجود تا خردادماه سال ۱۴۰۱ احساس می‌شود.” وی از وزیر نیرو خواسته است برنامه زمان‌بندی شده و عملیاتی برای تأمین پایدار برق در تابستان ۱۴۰۱ را اعلام کند؛ چرا که برای جبران این میزان کمبود باید برنامه‌ریزی دقیقی انجام شود. با وجود اعلام چنین هشدارهایی از سوی کارشناسان و نمایندگان مجلس تاکنون برنامه زمان‌بندی مشخصی برای ساخت نیروگاه‌های جدید از جمله ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید اعلام نشده و حتی مشخص نیست کار ساخت این نیروگاه از چه زمانی توسط چه پیمانکارانی و با صرف چه منابعی آغاز خواهد شد.

احتمال رایزنی شرکت‌های صنعتی سرمایه‌گذار در احداث این نیروگاه‌های جدید با شرکت‌های خارجی تأمین‌کننده کالا و واردات تجهیزات نیروگاهی مشابه ساخت داخل، محل تأمین مالی اجرای پروژه‌های نیروگاهی و احتمال سپردن صفر تا صد ساخت و تأمین تجهیزات نیروگاه‌های جدید به شرکت‌های چینی در پی استفاده از فاینانس و… به ابهامات این تفاهم‌نامه ۱۰ هزار مگاواتی افزوده است.

از دیگر ابهامات این تفاهم‌نامه، تأمین سوخت نیروگاه‌های جدیدالاحداث است، با وجود اینکه وزارت نفت از کمبود گاز در پاییز و زمستان امسال خبر داده و احتمال تشدید تراز منفی گاز در سال‌های آینده وجود دارد، مشخص نیست سوخت نیروگاه‌های جدید با چه برنامه‌ریزی و از چه محلی قرار است در سال‌های آتی تأمین شود؟

انتهای پیام/ تسنیم

لینک کوتاه : https://nironews.ir/?p=730811

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.